Ana sayfa Temel Bilimler Biyokimya Temel Biyokimyasal Testler

Temel Biyokimyasal Testler

355
0

Kalsiyum (Ca):Kan kalsiyum kan seviyesi, diyet, hormon ve kan protein düzeylerinden etkilenir. Azalması akut pankreas hasarı veya paratiroid hormonun azalmasını gösterir. Kas tonusunda azalma oluşabilir. Artışlarını tümörler ve parthyroid veya böbrek hastalığının bir göstergesi olabilir. Düşük veya yüksek kalsiyum düzeyleri, yağ ve protein metabolizma bozukluklarını gösterebilir.

Fosfor (P):Diyet, parathormon ve böbrek Etkilenen. Decreased levels shows overactive parathyroid gland and malignancies, malnutrition and malabsorption. Azalmış seviyeleri gösterir aşırı aktif paratiroid bezi ve maligniteler, malnütrisyon ve malabsorbsiyon. Increases with underactive parathyroid gland and kidney failure . Underactive paratiroid bezi ve böbrek yetmezliği ile artırır.

Elektrolitler (Sodyum, Potasyum, Klorür):  Bu kimyasalların dengesi sağlık için çok önemlidir. Abnormal düzey yaşamsal tehlike olabilir. Elektrolit testleri,kusma, ishal ve kardiyak semptomların değerlendirilmesinde çok önemlidir.

Kolesterol (Chol):  Azalmış düzeyleri, aşırı aktif tiroid bezinde ve intestinal malabsorpsiyonda görülür. Kolesterol düzeyinin yükselmesi hipotiroidizm ve karaciğeri, böbrek, kalp, şeker hastalıklarında görülür ve stres de artış nedeni olabilir.

Aspartik Aminotransferaz (AST-SGOT): Karaciğer ve meme hastalıklarında yükselebilir. AST kalp ve iskelet kası harabiyetinde de yükselmektedir. Bu nedenle AST aynı zamanda myokard enfarktüsünün izlenmesinde de kullanılmaktadır. Karaciğerin hastalıklarında alkole bağlı karaciğer hasarı hariç ALT, AST den daha yüksektir.

Alanin Aminotransferaz (ALT-SGPT): Birçok karaciğer hastalığında ve karaciğeri etkileyen ilaç ve kimyasallar ile zehirlenmelerde kanda seviyesi artar.

Alkalin fosfataz (ALKP): Safra yolları (karaciğer) tarafından üretilen bir enzimdir. Yüksek seviyeleri karaciğer hastalıkları, safra akış blokajında, kemik iliğinin mineral yapısının bozulmasında ve bazı barsak hastalıklarında görülür. Yine doğuma yakın gebelerde de plasenta tarafından sentezlendiği için ALP değerleri yüksektir. Ayrıca kemik hastalıklarında da ALP değerleri yükselir. Yavru ve gençlerde hızlı kemik büyümesi nedeniyle normal yetişkine göre 2-4 kat daha fazla olabilmektedir. Pek çok ilaç da ALP düzeylerini yükseltebilir

Total Bilirubin (TBIL): Bilirubin, karaciğer tarafından bağırsak içine salgılanan safranın bir bileşenidir.Yüksek düzeylerde sarılık oluşabilir.Karaciğer ve safra kanalının durumu hakkında bilgi verir.

Total protein (TP): Dehidratasyon, lösemi, kemik iliği kanserinde artış gösterir. Yetersiz beslenme, kötü sindirim, karaciğer veya böbrek hastalığı, ya da yanık ve kanamada düşüş göstermektedir    .

Globulin (GLOB):Düşük düzeyleri, antikor düzeylerinin azlığı, bağışıklık yetmezliği, virüs veya bulaşıcı hastalık riski sorunlarına neden olur. Artmış düzeyleri stres, dehidratasyon veya lösemi, alerjik hastalıklar, karaciğer hastalığı, kalp hastalığı, artrit ve diyabette görülebilir.

Albumin (ALB):Karaciğer tarafından üretilir. Bu proteinin düzeyi kronik hookworm gibi paraziter hastalıklarda ve sıklıkla karaciğer veya böbrek hastalıklarında azalır. Yüksek düzeyleri dehidratasyon ve protein kaybı gösterir.

Kan Üre Azotu (BUN): BUN karaciğer tarafından üretilir ve böbrekler tarafından vücuttan atılır. Azalması, düşük proteinli beslenme, karaciğer yetmezliği ve anabolik steroid ilaç kullanımında görülür. Artış düzeyleri  vücutta böbreklerin vücut sıvılarını filtre yeteneğinin azaldığını ya da bir proteinin gereğinden çok arttığını göstermektedir.

Kreatinin (KREA):Kreatinin, kas metabolizmasının bir ürünü olup ve böbrekler tarafından atılır. Yüksek düzeyleri, böbrek hastalıkları veya idrar tıkanıklığı, kas hastalığı, artrit, hipertroidizmi gösterebilir ve diyabetde de artabilir. Artan BUN ve normal kreatinin bir erken süt gelişini gösterebilir.  Artmış kreatinin ve BUN, yüksek fosforla birlikte uzun süren böbrek hastalığını işaret edebilir.  Ayrıca ilerlemiş böbrek fonksiyon hastalıklarında kreatin miktarı iki katına çıkabilir. Ancak kreatinin miktarının yüksek olması sadece böbrek fonksiyon bozukluklarında ortaya çıkmaz. Çok yoğun hareketli bir eylemden sonrasında da metabolizmanın hızlı olması nedeniyle kan kreatinin düzeyi yükselebilir. Serum kreatinin miktarı genel anlamda renal fonksiyonunun durumu hakkında bilgi verir.

Kan Glukozu (GLU):Yüksek seviyeleri ile diyabet tanısına yardımcı olabilir, ayrıca progesteron, aşırı aktif bir böbreküstü bezinin etkisi ve aşırı stres ile de yükselebilir. Düşük seviyeleri karaciğer hastalığı, tümörler veya pankreas üzerinde anormal büyüme veya bir aktivitesi düşük böbreküstü bezini işaret edebilir.

Amilaz (Amil): Pankreas tarafından üretir ve salgılanır, sindirime yardımcı olur. Yüksek kan düzeyleri pankreas ve/veya böbrek hastalıklarını gösterebilir.

BİR CEVAP BIRAK