Ana sayfa Klinik Bilimler Cerrahi Disk Hastalığı (Diskopati)

Disk Hastalığı (Diskopati)

352
0

Tanım: İntervertebral disklerde annulus fibrozus liflerinin normal sınırlar dışında gerilmesi ya da birkaçının kopması sonucu nükleus pulpozusunun canalis vertebralise doğru bombeleşmesi; tamamen kopması sonucu vertebral kanala boşalması ile diskin dejenerasyonu ve kalsifikasyonu durumuna disk hastalığı, teckel sendromu, disk sendromu, hernie diskallenchondrosis intervertebralis veya diskopati olarak tanımlanır.

TİPLERİ
1. Tip-1 (Hansen -1 ): Kondrodistrofik ırklarda gözlenir. Köpeklerde dorsal anulusun tam bir rupturu ve nükleer materyalin büyük bir kısmının kanalis vertebralise boşalması olgusudur. Dejenere olan nükleus distrofik kalsifikasyona uğrayarak normal jel kıvamından kuru, içine kum karışmış görünümü andıran bir yapıya dönüşerek fonksiyonunu yapamaz duruma gelir.Genellikle 2-7 yaş arasında görülmekle birlikte 4-5 yaşlarında daha çok rastlanır.
2. Tip-2 (Hansen-2): Nonkondrodistrofik ırklarda gözlenir. Genellikle 8-10 yaşındaki hayvanlarda gözlenir. Annular bantların parsiyel rupturu, dorsal annulusun canalis vertebralise doğru kubbeleşmesi tipiktir.Nükleer materyalin kanalis vertebralise boşalması gözlenmez.Protüzyon gözlenir. Fibröz kitlenin nöral yapılara yavaş yavaş etki etmesi söz konusudur.
3. Travmatik tip: Travmatik nedenlere bağlı olduğu için protüzyon ve ekstruzyon şekillenebilir. Kondrodistrofik veya nonkondrodistrofik ırklarda gözlenebilir. Nörolojik olgular çabuk ortaya çıkar.

Disk hastalıklarının neden oldukları nörolojik bozukluklar 5 farklı derecede tanımlanır.
 5.Derece: Normal
 4.Derece: Minimum parezi-ataksi, ayakta durabilme ve istemli hareket edebilme, özellikle hayvan döndürülürken belirgin bir ataksi
 3.Derece: Hafif parezi – ataksi; ayakta durabilme, istemli hareket edebilme ancak sık sık sendeleme
 2.Derece: Şiddetli paraparezis; yardımla ayakta durabilme, sendeleme ve düşmeler, idrar tutamama
 1.Derece: Parapleji; ayakta duramama, kuyruktan veya karın altından destek sağlandığında bile ekstremitlerde hareketsizlik, idrar tutamama, derin duyu algılanması
 0.Derece: Şiddetli parapleji; derin duyu ve amaçlı hareketlerin olmamasıdır.

BİR CEVAP BIRAK